Concours 2013

De duduk

De Armeense duduk (uitspraak “doe-doek”)

dudukis een dubbelriet blaasinstrument met een cilindrische boring, gemaakt uit Armeens abrikozenhout, en een groot dubbelriet,wat ghamisch genoemd wordt. Deze zijn heel gevoelig voor wisselingen in klimaat en luchtvochtigheid. Het instrument heette oorspronkelijk tsiranapogh, wat in het Armeens letterlijk abrikozenhoorn betekent. Tijdens de Ottomaanse bezetting van Armenië werd de Turkse naam duduk overgenomen. Deze naam is waarschijnlijk een onomatopee (klanknabootsing).

Het is een verre verwant van Oost-Aziatische instrumenten als de Chinese guanzi, de Koreaanse piri en de Japanese hichiriki. In vergelijking met andere dubbelrietinstrumenten als de hobo of schalmei heeft de duduk een zeer groot (in verhouding tot het instrument) en ongevlakt riet. Bovendien is de duduk cilindrisch van vorm (niet conisch) waardoor de klank meer wegheeft van klarinet of saxofoon dan een dubbelriet. Het tembre van de duduk wordt ook wel eens vergeleken met dat van een menselijke stem, mede door de manier waarop het dubbelriet resoneert wanneer er vibrato gespeeld wordt, wat vooral in de hogere noten het geval is.

bereik dudukHet bereik van het instrument is slechts een octaaf en een kleine terts,en de meest voorkomende stemming is A (het bereik daarvan staat in de figuur hiernaast). De houten body is ongeveer 36 centimeter lang,en met het riet erbij ongeveer 44 centimeter.

Vrolijke volksmelodiën,maar ook klagende, droevige melodieën behoren tot het duduk repertoire.

In Rubicon heeft de duduk een rol aan het begin in de meditatie, maar kan worden vervangen door sopraansax. Tot nu toe speelt Mario deze rol omdat het zeer lastig is een dudukspeler te vinden en vast te leggen. Dit zal dus vermoedelijk bij het concours ook zo zijn. De mooie geschiedenis van de duduk wilden we je echter niet onthouden.

Zoeken

Publiek welkom

voorspeelavond
kerstconcert 2312

Papier blijft hier!

Iedere vrijdag en zaterdag tussen 8 en 12 uur

Schema inzamelaars 2018, op zaterdag

Jacques Vriens Cultuurprijs

De Jacques Vriens Cultuurprijs is een mooie stimulans voor cultuur voor de jeugd in Helmond. Je kunt nog initiatieven aanmelden - doe dit zeker! En natuurlijk hopen we vanuit de fanfare dat er veel jeugdmuziek-initiatieven worden voorgedragen.
jv cultuurprijs

Ga muziek maken

Wil je graag 's een instrument proberen te spelen. Wil je zelf leren muziek te maken.

Schrijf je dan nu in voor een gratis proefles!
Proeflessen 2015

Aanmelden voor proefles
Meer informatie

Repetities

 • Fanfareorkest
  woensdag 20:00 - 22:00 uur
 • Slagwerkgroep
  dinsdag 19:30 - 21:30 uur
 • Opleidingsorkest
  maandag 19:00 - 20:00 uur
 • Jeugdslagwerkgroep
  dinsdag 19:00 - 20:30 uur

Fanfare Nieuwsflits

Blijf op de hoogte van de muzikale activiteiten van De Vooruitgang.

* indicates required
© 2017 Fanfare de Vooruitgang Stiphout.

Zoeken