Concours 2013

Beschouwing: De Vooruitgang op Concours!

Bij musicerende amateurs is concoursdeelname een bekend fenomeen. Omdat er ook deze ronde weer diverse nieuwe gezichten zijn, die toch ook moeten weten waar we “ineens” zo “fanatiek” mee bezig gaan lichten we het hier nog eens toe. Op concours gaan is niet anders dan deelnemen aan een muziekwedstrijd: je laat je als orkest van de beste kant horen en een jury geeft daarover haar oordeel. Vergelijk met bekende tv-programma’s als The Voice en Maestro.

Maar een orkest dat op concours gaat wordt niet met anderen vergeleken en beoordeeld, maar uitsluitend met zichzelf en wel aan de hand van “objectieve” criteria. Zo luistert de jury o.a. naar zaken als stemming, technische vaardigheid, klankbalans, ritmiek en muzikale uitdrukking. Daar wordt een rapport over opgesteld (het juryverslag) en “onder de streep” voorzien van een score, een puntentotaal van max. 100. Dit haalt geen enkel orkest want dan zou alles foutloos en onnavolgbaar muzikaal zijn. In de praktijk scoren de goede orkesten graag midden in de 80 of hoger. Ons fanfareorkest neemt iedere 4 tot 5 jaar deel aan een concours, waarbij wij ons steeds laten leiden door “muziek van onze bovenste plank, kippenveluitvoeringen en laten horen waar we in Stiphout vooral goed in zijn”. En die punten…….ach, hoe meer hoe liever, maar die vallen altijd tegen. We zijn immers altijd weer veel beter dan de jury denkt dat we zijn. Toch?

Zoeken

Publiek welkom

voorspeelavond
kerstconcert 2312

Papier blijft hier!

Iedere vrijdag en zaterdag tussen 8 en 12 uur

Schema inzamelaars 2018, op zaterdag

Jacques Vriens Cultuurprijs

De Jacques Vriens Cultuurprijs is een mooie stimulans voor cultuur voor de jeugd in Helmond. Je kunt nog initiatieven aanmelden - doe dit zeker! En natuurlijk hopen we vanuit de fanfare dat er veel jeugdmuziek-initiatieven worden voorgedragen.
jv cultuurprijs

Ga muziek maken

Wil je graag 's een instrument proberen te spelen. Wil je zelf leren muziek te maken.

Schrijf je dan nu in voor een gratis proefles!
Proeflessen 2015

Aanmelden voor proefles
Meer informatie

Repetities

 • Fanfareorkest
  woensdag 20:00 - 22:00 uur
 • Slagwerkgroep
  dinsdag 19:30 - 21:30 uur
 • Opleidingsorkest
  maandag 19:00 - 20:00 uur
 • Jeugdslagwerkgroep
  dinsdag 19:00 - 20:30 uur

Fanfare Nieuwsflits

Blijf op de hoogte van de muzikale activiteiten van De Vooruitgang.

* indicates required
© 2017 Fanfare de Vooruitgang Stiphout.

Zoeken