Wat gaan we spelen in Veldhoven?

Ons eerste concert met een deel van ons concoursprogramma zit er op. Maar wat gaan we nog meer spelen naast In Other Words van Marco Pütz ? We hebben tijdens ons repetitieweekend in maart al heel even ‘gesnuffeld’ aan enkele andere nummers van het repertoire.

 

Ten eerste is daar het prachtige werk ‘I Shall Love but Thee’ van Jan van der Roost. ‘I Shall Love But Thee’ is in de letterlijke zin van het woord een gelegenheidswerk, want het werd oorspronkelijk geschreven ter gelegenheid van het huwelijk van de jongste zoon van Jan van der Roost. De titel van het werk verwijst naar teksten van William Shakespeare: Jan Van der Roost werd erdoor geïnspireerd tot het creëren van indringende en aansprekende muziek, die in stilistisch opzicht doet denken aan Henry Purcell (in het eerste deel) en Georg Friedrich Händel (in het tweede deel), twee componisten die op teksten van Shakespeare hebben gecomponeerd. Het is een werk speciaal geschreven voor fanfareorkest met solosopraan. De vrij zeldzame combinatie van sopraan en fanfare maakt dit werk een unieke aanwinst voor het repertoire. Het werk is te vinden in een uitvoering van Fanfare De Kempenbloei uit Achel die hiermee afgelopen jaar wereldkampioen werden.

Een volgend stuk dat we willen gaan spelen is het nummer ‘From Ancient Times’, eveneens van de Belgische componist Jan van der Roost. Dit stuk spelen we niet helemaal, maar alleen het prachtige en ook zeer spectaculaire slotdeel. De titel van het werk verwijst naar de inspiratiebron van de componist voor dit werk, gregoriaans gezang en middeleeuwse dansen. Maar het is absoluut geen oubollige muziek. Luister maar eens naar deze opname.

En dan is er het werk ‘Glitter and be Gay’. Het is een lied uit de opera/operette “Candide” van de wereldberoemde Amerikaanse componist Leonard Bernstein. Het verhaal gaat over de geliefden Candide en Cunegonde die door sociale ongelijkheid en oorlog van elkaar gescheiden raken. De immer optimistische Candide bemint Cunegonde, die telkens weer uit de dood herrijst en het voortdurend aanlegt met andere – rijkere – mannen. In Parijs bezingt Cunegonde haar leven: ze heeft oppervlakkig gezien weliswaar een goed leven in rijkdom, maar is wèl haar eer en vrijheid kwijtgeraakt. Na talloze omzwervingen en onwaarschijnlijke gebeurtenissen komt alles echter toch nog goed. Ze ziet haar geliefde Candide terug, die dacht dat zij gestorven was. Cunegonde kiest voortaan voor ‘dagelijks brood’ in plaats van ‘suikertaart’ en koopt samen met Candide een kleine boerderij. Jean Cozemans maakte het fanfarearrangement voor dit bijzondere werk. De bedoeling is dat de begeleiding van de zangeres in dit nummer in een ‘kleine’ bezetting gespeeld wordt. Kijk en beluister de uitvoering die Frenk met fanfare St Caecilia Schimmert gaf tijdens het laatste WMC.

Mario

Ga muziek maken

Wil je graag 's een instrument proberen te spelen. Wil je zelf leren muziek te maken.

Schrijf je dan nu in voor een gratis proefles!
Proeflessen 2015

Aanmelden voor proefles
Meer informatie

Financiële support

Wilt u de vereniging eenmalig of jaarlijks ondersteunen? Dat kan via onderstaande link. Financiele support

Support de fanfare

Papier blijft hier!

Oud papier
Iedere vrijdag en zaterdag tussen 8 en 12 uur.

 

Kleding, textiel en schoenen
Iedere dag in de twee grijze containers voor ons gebouw

Volg ons

Contact

Kloosterstraat 5
5708 GM Helmond

+31 (0)6 372 31 977
info@fanfaredevooruitgang.nl


Financiële support: NL43RABO0149694822

Repetities

 • Fanfareorkest
  woensdag 20:00 - 22:00 uur
 • Slagwerkgroep
  dinsdag 19:30 - 21:30 uur
 • Opleidingsorkest en opstaporkest
  vrijdag 18:30 - 20:00 uur
 • Jeugdslagwerkensemble
  donderdag 17:15 - 17:45 uur

Oud papier inleveren

Iedere vrijdag en zaterdag
tussen 8 en 12 uur

 

Fanfare Nieuwsflits

Blijf op de hoogte van de muzikale activiteiten van De Vooruitgang.

* indicates required