Orkesten

Graag wil ik nog even een paar tips geven voor het schoonmaken(-houden) van de instrumenten.
Zoals iedereen weet, kost iedere reparatie aan een instrument geld voor de vereniging.

Een tijdje geleden heeft onze instrumentmaker Jo Adriaaans een workshop gehouden, maar buiten de jeugd was er weinig animo vanuit fanfareorkest voor deze workshop!
Omdat er zo weinig animo was vanuit de fanfare, en er toch regelmatig klachten komen over gangbare ventielen etc., hier dus nogmaals een kleine workshop.
Momenteel hebben we het geluk,dat we een goedkope instrumentmaker hebben, die veel op kan lossen. Dit kan natuurlijk veranderen, en dan lopen de kosten hoog op, als je bijvoorbeeld naar een professionele instrumentmaker moet gaan!

Wat is er voor een muzikant vervelender dan een instrument, waarvan de ventielen niet goed lopen en de ventieldoppen en pompen vastzitten. Meestal gebeurt dit op momenten, die voor niemand uitkomen: tijdens een concert of repetitie.
Waar is dit grotendeels aan te wijten? Juist!!.. Onderhoud, dat niet of te weinig gebeurt.

De grootste oorzaak van haperende ventielen is aanslag van de verbindingspijpjes tussen de ventiel en het ventielhuis. Dit is eenvoudig op te lossen door een keer of 4-5 per jaar het instrument uit elkaar te halen, en wat afwasmiddel in de buisjes, pompen en beker te spuiten, en dit in een bad -of bak met lauw water een half uur te laten weken. Daarna goed doorspoelen met bijvoorbeeld een doucheslang. Je zult er versteld van staan wat voor rommel je eruit spoelt!
Het beste kun je daarna de ventielen afpoetsen met wasbenzine, en ook de binnenbuisjes van de ventielen hiermee schoonpoetsen. Zelf bebruik ik hier wattenstaafjes voor. Daarna ook het ventielhuis met een oude, zuivere zakdoek, gedoopt in wasbenzine schoonmaken. De zakdoek een paar keer door het huis halen met behulp van een houten stokje is voldoende.
Let op! Niets van metaal gebruiken, anders beschadig je het ventielhuis. Daarna de ventielen olieen, en ook de ventieldopjes een drupje (dus geen halve fles) olie meegeven. Dan alle stempompen ontvetten met wasbenzine, en deze insmeren met zuurvrije vaseline. Als je dit niet hebt, kun je even vragen in het repetitiegebouw. Daar staat een potje zuurvrije vaseline.
Vergeet ook het mondstuk niet. Regelmatig het mondstuk in een bakje met soda leggen. Gebruik hiervoor soda in kristalvorm. Een paar uur laten liggen, en daarna schoonmaken met een klein borsteltje. Als je je instrument op deze manier bijhoudt, heb je meer speelplezier en minder irritatie.

Carel.