Biografie Philip Sparke

Philip Sparke (Londen, 1951) is een Brits componist, trompettist en muziekuitgever.

Sparke studeerde aan het Royal College of Music in Londen compositie, trompet en piano, en is met onderscheiding afgestudeerd. Gedurende de studietijd raakte hij steeds meer geïnteresseerd in muziek voor harmonieorkesten en brassbands. Hij speelde trompet in het harmonieorkest van het college en op initiatief van Philip Cannon, die leraar was aan het Royal College of Music, vormde hij met studiecollega’s een brassband. Voor een componist is dat een goede gelegenheid zijn inspiraties onmiddelijk op papier te zetten en ook met de brassband te oefenen. UIt deze tijd kwamen de werken Concert Prelude (brassband) en Gaudium (harmonieorkest).

Groeiende interesse in zijn werk leidde tot verschillende compositieopdrachten. De eerste belangrijke opdracht was voor de Centennial Brass Band Championships in Nieuw Zeeland. De compositie die hij daarvoor schreef was The Land of the Long White Cloud "Aotearoa” - het ons wel bekende werk, dat wij met veel plezier speelden.

Met zijn werken Slipstream, Skyrider en Orient Express won hij drie keer achtereen voor de BBC het compositieconcours van de European Broadcasting Union (EUB) voor nieuwe werken voor HaFa-orkesten en brassbands. In 1997 won hij met Dance Movements met de US Air Force Band de prestigieuze Sudler Prize in de Verenigde Staten. Intussen kan hij als de bekendste hedendaagse Britse componist voor HaFaBra-werken van de laatste 20 jaar beschouwd worden. In 2000 ontving Sparke de Iles Medal of the Worshipful Company of Musicians voor zijn verdiensten voor Brassbands.

Sinds 2000 is hij fulltime componist en richtte daarvoor in Londen een muziekuitgeverij voor zijn eigen werken en opnames: Anglo Music Press.

Hij is regelmatig werkzaam als gastdirigent en leider van workshops en is eveneens dirigent van de Hilingdon Brass Band.

Lees meer op http://www.philipsparke.com/

En geniet van zijn Britse humor op http://www.philipsparke.com/photos.htm